Az unikornisok mágikus (vásárlásösztönző) ereje

landscape-1493051296-unicornindex2

Az unikornis-divat vitathatatlanul betört Magyarországra is. Kezdődött az úszógumikkal és macaronokkal, majd folytatódott a plüssökkel, tollakkal, füzetekkel, bögrékkel és most már gyakorlatilag mindent eladhatunk, amire rábiggyesztjük ezt a mágikus állatot.
Egy bevallottan unikornis-imádó írása következik.

Na, de először nézzünk kicsit a trend mögé. Mik (kik) is azok az unikornisok? Az unikornis, azaz egyszarvú ló alakú, mitikus állat, a homloka közepén egy egyenes, ám csavart szarvval. Első megjelenése az ókorra tehető, hiszen már Arisztotelész is írt róla, de egyes feljegyzések szerint sziklarajzokon is megjelentek már ezek a csodás teremtmények.  Ókori eredetű hiedelmek szerint szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti, de az állatot csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le elé, aki előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét. Ezek után nem csoda, hogy a középkorban a szűziességnek és Szent Jusztinának  (szintén a szűziességhez köthető szent) a jelképévé vált.
Érdekesség, hogy az unikornisok szarva egyfajta státuszszimbólumot is jelentett, így azt gyakran hamisították is. Az unikornisszarv exkluzív beszerzési forrásának a vikingek számítottak, akikről köztudomású volt, hogy a világ legnagyobb felfedezői, és olyan helyekre jutnak el a hajóikon, ahová senki más. Ez valóban így is volt és így jutottak el Grönlandra is, ahol vagy az eszkimóktól vásároltak vagy maguk „halásztak” unikornisszarvakat. Az unikornisszarv ugyanis nem volt más, mint a ritka északi cetfajta, a narvál agyara, valójában az egyik, extrém méretűre megnőtt foga. Ez az üzlet a 18. századig virágzott, ekkor azonban egyre több felfedező találkozott az északi vizeken a narválokkal, így fény derült a turpisságra. A történet azonban sajnos nem ért vidám véget, hiszen a környezetszennyezés és a klímaváltozás a kihalás szélére sodorta a „víz alatti unikornisokat”.
Az egyszarvú egyébként Skócia címerállata a mai napig.

Ám lássuk, hogyan vágtattak végig évszázadokat az „unik” és miért találkozunk velük gyakorlatilag úton-útfélen, azaz „polcon-polcfélen”.
Az unikornis őrület katalizátora 1 évvel ezelőttre datálható, amikor a Starbucks néhány napra bevezette Amerikában a „Unicorn Frappuccino”-t.  Az összesen 5 napig elérhető rózsaszínes-lilás, édeskés-savanykás, azaz mind ízeiben, mind színeiben váltakozó frappé-különlegesség, teljesen lázba hozta a lakosságot és természetesen a social media csatornákat. Ezt jól mutatja, hogy a „unicornfrappuccino” hashtagre jelenleg közel 152 ezer találatot dob ki az Instagram.

Frappuccino

Tehát az unikornisok sokadik fénykora ismét kezdetét vette, de egy jegesital önmagában nyilvánvalóan kevés lett volna ehhez. Vaughn Scribner, amerikai történész szerint  az egyszarvúakért rajongás egyáltalán nem újkeletű – ahogy erről már korábban is írtam – azonban a social media megsokszorozta ennek hatását, hiszen a szivárványos színek, a cukiság és a csillogás tökéletes vizuális tartalmat biztosítanak akár Instagramra, akár Facebookra. Így maga a „mánia” egyáltalán nem új, csupán annak a megjelenése és terjedése alakult át. Eközben Jess Weiner szerint  (Talk To Jess vállalat vezetője – többek között ő is rész vett Barbie alakjának valóságosabbá-tételében) az unikornisok kilépést jelentenek a mindennapokból.
A minket körülvevő szürke gazdasági és politikai környezetben, ahol a nők sok nehézséggel néznek szembe, az unikornisok egyfajta menekülést és hitet jelentenek. Arra sarkalják a nőkben megbújó kislányokat, hogy higgyenek a csodákban és abban, hogy mindenre képesek. Az utóbbi időben elhíresült mondások “Be a unicorn in a field of horses.”, „Always be yourself. Unless you can be a unicorn, then always be a unicorn.” is mind ezt mutatják. Légy olyan különleges, olyan egyedi („unique”), olyan mágikus, mint egy unikornis és minden álmod valóra válik.
Az unikornis őrületben szintén nagy szerepet játszik a nosztalgiaérzés, hiszen a 80-as, 90-es években felcseperedett ma már fiatal felnőttek emlékezhetnek a nagysikerű „Én kicsi pónim” rajzfilmsorozatra is, amit 2010-ben újra vászonra vittek, ezzel megalapozva a következő generációk unikornis/póni rajongását. Ugyan az „Én kicsi pónim” főhősei nem egyszarvúak voltak (azaz csak a menőbbeknek volt szarvuk), ám felépítésükben és szimbolikájukban ugyanazt képviselték, mint a mai társaik: felhők és szivárványok között éltek, sokszínűek voltak (a szó minden értelmében) és mindig csodálatos dolgok történtek körülöttük. Népszerűségüket az is mutatja, hogy a Hasbro az 1980-as években 150 millió póni figurát adott el.  (Az „Én kicsi pónim” rajongóknak ajánlom a Tezenis legújabb kapszulakollekcióját! 😉)

Összegezve elmondhatjuk, hogy az unikornis-mánia mögött valójában 3 alapvető tényező húzódik meg:

  • a social media csatornák elterjedése, különösen az Instagram-é, amely a vizuális tartalmakra épül -és bárhogy nézzük, az „unik” nagyon mutatósak
  • vágy, hogy kilépjünk a mindennapok szürkeségéből és a csodákban való hit
  • nosztalgiaérzés a gyerekkorunk iránt

És most jöjjenek a rideg, ám annál valóságosabb számok!
2017 vitathatatlanul az unikornisok éve volt!
Ha a Google Trends kutatását nézzük, jól látszik, hogy 2017 áprilisában ugrott meg a „unicorn” szóra való keresések száma világszinten – ekkor vezette be a Starbucks azt a bizonyos Unicorn Frappuccino-t és innentől kezdve emelkedett a szó „Google-népszerűsége” (kék vonal).
Ezzel szemben az „unikornis” keresőszó stagnált. (piros vonal)

ábra_1Mivel a Google Trends elemzéséből kiderült, hogy az „unikornis” keresőszó Magyarországon kevésbé volt releváns, így vizsgáljuk meg, hogy hazánkban vajon milyen gyakran kerestünk rá a „unicorn” kifejezésre:

ábra_2A diagramból egyértelműen kiderül, hogy itthon inkább csúcs- és mélypontok figyelhetők meg, mintsem egy folyamatos akár csökkenő, akár növekvő trend.
Érdemes azt is elemeznünk, hogy mely szókapcsolatok, szópárok voltak népszerűek hazánkban:

ábra_3A unicorn szót nézve láthatjuk, hogy tavaly legtöbben szivárványos tortát sütöttek volna, míg unikornis vonatkozásban az unikornis úszógumi és a Gru (mert ugye tudjuk, hogy az eccarvú igenis létezik!) az abszolút nyertes.
Apropó unikornis gumimatrac… Taylor Swift volt az első celeb, aki egy pegazus úszógumin pózolt még 2015-ben. A kép népszerűségét látva, 2016-ban megjelent a ma már klasszikusnak mondható unikornis-úszógumi is, amely 2017-ben még népszerűbbé vált, amikor Nicki Minaj „Make love” slágerének a klipjében ezen pózolt.
úszógumi

Vissza a számokhoz: a Brandwatch kutatása még mélyebben megvizsgálta, hogy vajon milyen „unicorn” kifejezéssel kapcsolatos tartalmakra voltunk kíváncsiak 2017-ben nemzetközi szinten.

ábra_4A grafikonon jól látszik, hogy a Starbucks-on kívül az unikornis sminkre és hajra kerestünk rá a leggyakrabban, ami Magyarország számára is releváns információ, hiszen smink és haj témakörben gyakran inkább a külföldi oldalakon böngészünk (ez összecseng a Google Trends elemzés eredményével is) és Instán is inkább angolul keresünk rá ezekre a kifejezésekre.

Ha már Instagram: a „unicorn” hashtag-re több, mint 8 millió 300 ezer találat jön ki, míg a #unikornis-ra több, mint 7 300. Érdekes eredmény, hogy a Crane 2016-os kutatásában  a #dog, #cat után a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel a #unicorn. Azaz 2016-ban Magyarországon az Instagram harmadik legnépszerűbb állata az egyszarvú volt!

Összességében elmondhatjuk, hogy ezek a kis szivárványos, csillogó, egyszarvú patások sok felnőtt arcára csaltak mosolyt 2017-ben, akár édesség (hello, endorfin), akár sikeres Insta poszt, akár manikűr, akár bögre, plüss, gumi kacsa, úszógumi, zsebkendő, tusfürdő, testápoló, szájfény, füzet, toll, termosz, zokni, pizsi, stb. (hosszasan sorolhatnánk…) formájában! Ezek a mesés lények segítenek hinni a csodákban és kilépni a hétköznapokból, hát szeressétek őket, ahogy én is… 😊

UniqueCorn Viki

Források
Az unikornisok történeti háttere: Bokor József (szerk.). Egyszarvu, A Pallas nagy lexikona. Arcanum: FolioNET (1893–1897, 1998.). és https://hu.wikipedia.org/wiki/Egyszarv%C3%BA
Vikingek: https://index.hu/tudomany/til/2017/07/05/az_egyszarvu_legendajat_a_vikingek_etettek_meg_europaval/
Vaughn Scribner & Jess Weiner gondolatai: https://www.refinery29.com/2017/05/152423/unicorn-trend-explanation-history?bucketed=true&bucketing_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.hu%2F
Hasbro adat: Seiter, Ellen (1995), Sold Separately: Children and Parents in Consumer Culture, Rutgers University Press, p. 153
Brandwatch diagram: https://www.brandwatch.com/blog/peak-unicorn/
Crane Instagram körkép: Trends on Instagram/Crane (http://crane.hu/instagram)
Képek: https://www.higgypop.com/news/the-unicorn-trend/ & http://www.ebay.com
Kiemelt kép: https://www.theodysseyonline.com/6-trends-stop

 

 

Advertisement

One thought on “Az unikornisok mágikus (vásárlásösztönző) ereje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s